Suriye ordusu, terör örgütü Heyet Tahrir eş-Şam’ın (HTŞ) saldırısı altındaki Hama’dan ‘sivilleri korumak’ amacıyla çekildiklerini duyurdu.
Suriye’nin resmi haber ajansı SANA‘nın aktardığına göre Suriye Kara ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı’nca yapılan açıklamada şöyle dendi:
* Silahlı güçlerimiz terör örgütlerinin Hama kentine yönelik çeşitli yönlerden şiddetli ve birbirini takip eden saldırılarını her türlü imkan ve askeri teçhizatı kullanarak püskürtmek için şiddetli mücadeleler verdi.
* Geçtiğimiz saatlerde askerlerimizle terör grupları arasındaki çatışmaların yoğunlaşması ve güçlerimiz arasında şehit sayısının artmasıyla birlikte bu gruplar aralarından ağır kayıplar vermelerine rağmen şehrin birçok bölgesine girebilmişlerdir.
* Hama kentindeki sivillerin hayatlarını korumak ve onları şehir içindeki çatışmalara karıştırmamak için burada konuşlanan askeri birlikler şehrin dışında mevzilendi.
Kent merkezine girdiler
27 Kasım’dan Halep’e operasyon başlatıp ele geçiren HTŞ, ardından Hama’ya saldırı başlattı.
Örgüt, Mezarib, Sanayi ve Arbain mahallelerini ele geçirirken, kent merkezinin iç kesimlerine kadar vardı.
HTŞ Operasyon Komitesi Komutanı Hasan Abdülğani, X’ten şu paylaşımı yaptı: “Hafız Esed’in tanklarla girip yağmaladığı ve katliam yaptığı Hama’ya, bugün biz tanklarla girip halkımıza özgürlüğü getirdik.”
HTŞ nedir, nereyi kontrol ediyor?
Suriye’nin Türkiye sınırındaki İdlib, rejim karşıtı silahlı cihatçıların elindeki kalan son kaleydi.
Şam yönetiminin 2015’te kontrolünü kaybetmesinden bu yana İdlib’i birçok rakip muhalif grup kontrol etti. İdlib’in hakimiyeti şu an HTŞ’nin elinde. HTŞ’nin eski ismi ‘Nusra Cephesi’ydi.
Suriye’deki muhalif gruplar El Kaide bağlantıları sebebiyle Nusra Cephesi’yle işbirliği yapmayı reddetmiş, örgüt 2017’de El Kaide’yle bağını kopardığını duyurmuştu.
HTŞ bağımsız olduğunu, herhangi bir dış güçle bağlantısı bulunmadığını ve küresel cihat hedefi bulunmadığını savunuyor. Ancak Birleşmiş Milletler (BM), ABD ve Türkiye, HTŞ’nin El Kaide’yle bağlantısı bulunlduğunu düşünüyor ve HTŞ’yi terör örgütü olarak sınıflandırıyor.
HTŞ, Türkiye destekli silahlı grupların çoğunu çıkardıktan sonra İdlib’de fiili idari kontrolü ele aldı.
Şam yönetimine muhalif Türkiye’yle Şam yönetiminin müttefikleri Rusya ve İran, 2017’de Kazakistan’ın başkenti Astana’daki görüşmelerinde çatışmaları azaltmak için İdlib dahil çatışmasızlık bölgeleri oluşturma kararı amıştı.
Sonraki yıl Rusya’yla Türkiye, İdlib’de muhalifler ile Suriye ordusu arasında tampon bölge oluşturmak üzere anlaşmıştı.