Suriye’de rejim karşıtı Heyet Tahrir Şam (HTŞ) örgütü, Beşar Esad güçlerine Halep’in kuzeyinden sürpriz bir saldırı başlattı. Dün sabahtan bu yana süren çatışmalarda 132 kişinin öldüğü bildirildi. HTŞ, 32 köy ve noktayı ele geçirdi. Peki bölgede son durum ne?
Suriye devlet medyası, muhalif grupların yıllar sonra ilk kez Halep’e düzenlediği saldırılarda en az dört kişinin öldüğünü, muhalif güçlerin ülkenin kuzeybatısındaki hükümet mevzilerine yönelik saldırılarını artırdığını bildirdi.
Suriye savaş gözlemcileri ve savaşçılara göre, isyancılar Cuma günü iki araba bombasını havaya uçurarak Halep şehrine kara saldırısı başlattı ve şehrin batı ucunda hükümet güçleriyle çatıştı.
Saldırı, hükümet güçlerinin muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri 2020’de ele geçirmesinden bu yana Suriye’nin kuzeybatısındaki en yoğun çatışmalar oldu ve haftalardır devam eden düşük yoğunluklu şiddetin ardından geldi.
Suriye ordusu ve muhalif kaynaklar, Rus ve Suriye savaş uçaklarının, yıllar sonra ilk kez toprak ele geçiren saldırıyı püskürtmek amacıyla, perşembe günü Suriye’nin kuzeybatısında Türkiye sınırına yakın muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri bombaladığını söyledi.
Hatay’dan bildiren El Cezire muhabiri Sinem Köseoğlu, muhalif kaynakların 47’den fazla köyün kontrolünü ele geçirdiğini söyledi.
“Batı Halep kırsalının kontrolünü ele geçirdiler. Ama tabii ki Halep şehir merkezine yakınlar… Ayrıca muhalif gruplar çok güçlü bir lojistik ve askeri transfer rotası olan M5 otoyolunun kontrolünü ele geçirdiler,” dedi.
“Güney Lübnan’daki durum göz önüne alındığında, muhalefet bu yerleri Suriye hükümetinden geri alma fırsatı gördü” diye ekledi.
SURİYE’NİN KUZEYİNDE NELER OLUYOR?
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) verilerine göre, Suriye’deki muhalif güçler ülkenin ikinci büyük şehri Halep’in “çoğunluğunu” ele geçirdi.
Gözlemciler, Rusya’nın 2016’dan bu yana ilk kez Halep’in bazı bölgelerine hava saldırıları düzenlediğini belirtti.
SOHR, Çarşamba günü başlayan saldırılarda 20’den fazla sivilin de aralarında bulunduğu 300’den fazla kişinin öldürüldüğünü bildirdi.
Saldırı, Suriye hükümetine karşı son yıllarda yapılan en büyük saldırı olurken, Devlet Başkanı Beşşar Esad güçleriyle savaşan muhaliflerin 2016 yılında ordu tarafından zorla çıkarılmalarının ardından ilk kez Halep’e ulaşması sağlandı.
Açıklamada, birliklerin “karşı saldırı hazırlamak amacıyla” geçici olarak Halep’ten çekildiği belirtildi.
SURİYE REJİMİ ÇEKİLİYOR
Reuters haber ajansına konuşan askeri kaynaklar, Halep Havaalanı ve kente giden tüm yolların kapatıldığını söyledi.
SOHR, Cumartesi günü yaptığı açıklamada isyancıların önemli bir direnişle karşılaşmadan “şehrin çoğunluğunu” ele geçirmeyi başardığını söyledi.
BBC’ye konuşan bir sözcü, Suriye rejim güçlerinin çekilmesi sırasında “çatışma yaşanmadığını” söyledi.
“Belediye meclisi, polis karakolları, istihbarat büroları hepsi boş.
DAHA ÖNCE GÖRÜŞMEMİŞ İHLAL
İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi, Cuma günü yaptığı açıklamada, Suriye Dışişleri Bakanı Bassam es-Sabbağ ile yaptığı telefon görüşmesinde, “İran’ın terörle mücadelede Suriye hükümetine, milletine ve ordusuna desteğinin devam ettiğini” vurguladı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Halep’teki durumu “Suriye’nin egemenliğine bir ihlal” olarak nitelendirdi.
“Suriye hükümetinin bu bölgede düzeni hızla sağlaması ve anayasal düzeni yeniden tesis etmesi” yönündeki desteğini dile getirdi.
Peskov, Esad’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Moskova’ya uçtuğu yönündeki doğrulanmamış Rus Telegram haberleri sorulduğunda, konuyla ilgili “söyleyecek bir şeyinin olmadığını” söyledi.
TÜRK DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TEYAKKUZDA
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki İdlib’e yönelik saldırıların durdurulmasını talep eden bir açıklama yaptı.
“Türkiye açısından yeni ve daha büyük bir istikrarsızlığın önlenmesi ve sivillerin zarar görmemesi son derece önemlidir.”
Hükümet güçleri, HTS ve müttefik grupların Çarşamba günü başlattığı saldırının ardından Halep ve İdlib vilayetlerindeki bazı kasabalarda mevzileri geri aldıklarını Cuma günü erken saatlerde duyurmuştu .
İslamcı militan grup Hayat Tahrir eş-Şam’a (HTŞ) bağlı bir kanalda yayınlanan videoda, muhalif savaşçıların şehir içinde araçlarda olduğu görülüyor.
BBC Verify, görüntülerin Halep’in batısındaki bir banliyöde konumlandığını doğruladı.
AFP, muhabirlerinden birinin cuma günü kentin simgesel kalesi önünde “hükümet karşıtı savaşçılar” gördüğünü bildirdi.
Hükümetin 2011 yılında demokrasi yanlısı protestoları bastırması sonucu çıkan iç savaşta yarım milyondan fazla insan öldürüldü.
Esad yönetimine karşı çıkan, aralarında cihatçıların da bulunduğu bir dizi silahlı grup, karışıklıktan yararlanarak geniş toprakları ele geçirdi.
Suriye hükümeti daha sonra Rusya ve diğer müttefiklerin yardımıyla kaybettiği bölgelerin çoğunu geri aldı.
Muhaliflerin elinde kalan son kale olan İdlib büyük ölçüde HTŞ’nin kontrolünde olsa da, burada Türkiye destekli muhalif gruplar ve Türk güçleri de konuşlanmış durumda.
SURİYE VE RUS UÇAKLARINDAN HAVA SALDIRISI
SOHR’a göre, Suriye ve Rus uçakları Cuma günü İdlib yakınlarında 23 hava saldırısı düzenledi.
Suriye’deki yerel kaynaklardan yararlanan İngiltere merkezli gözlem grubu, Rus saldırılarında dört sivilin öldüğünü, 19 sivilin de yaralandığını bildirdi.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Suriye hükümetinin “düzeni hızla yeniden tesis etmesi” çağrısında bulunarak, ülkenin egemenliğinin tehdit altında olduğunu söyledi